Könyvajánló világutazóknak

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy milyen jó lenne bejárni a világot? Megismernél különböző kultúrákat? Érdekelnek az emberek és az, ami bennük van? Választ akarsz kapni a miértekre? Át akarod látni az összefüggéseket?

Kepes András sokat látott a világból. 1956 után a családjával Bejrútba, majd Buenos Airesbe költöztek, külföldön végezte el általános, majd középfokú tanulmányait is. Világkép című könyve 2016-ban jelent meg, de a nagy sikerre való tekintettel 2017-ben egy újabb, bővített kiadás látott napvilágot.

cikk

Személy szerint engem már elég régóta foglalkoztatnak a különböző kultúrák és a pszichológia. Eltökéltem, hogy egy hátizsákkal fogom bejárni a világot, így fogom megismerni a lehető legkülönbözőbb embereket. Az utóbbi időben szinte csak a Föld számomra távoli pontjaival, illetve az ember megismerésével foglalkozó köteteket vettem a kezembe, így kézenfekvő volt, hogy előbb-utóbb a Világképet is megtalálom. Ez esetben ő talált meg engem, ugyanis éppen a Travel szóra kerestem rá Pinteresten, mikor a másik szobában megpillantottam a kötetet.

cikk2

Nem alkothatunk véleményt valamiről, amit nem ismerünk. Rengeteg különböző, a mienktől sok dologban eltérő kultúrával találkozhatunk életünk során. Mi emberek hajlamosak vagyunk elítélni másokat azért, mert máshogy élnek vagy számunkra furcsa szokásaik vannak. Csak egy dolgot felejtünk el: minden kultúrát csak a maga közelében szabad megítélnünk. Kepes és a Világkép ebben a megítélésben segít: vagyis pont abban, hogyan gondolkozzunk, hogyan fogadjunk el másokat.

vinilo decorativo mapamundi de colores starstick

A Világkép nem egy útinapló vagy kultúrák titkainak gyűjteménye. Sokkal több annál. Nem is lehetne aktuálisabb, mint most, 2018-ban. Ma, amikor sokan nem az anyaországban, hanem máshol, akár a világ másik felén építik fel új életüket, legyen szó magyarokról, vagy a világ bármelyik polgáráról. Ma, amikor a különböző kultúrák ütközése sokkal nagyobbat csattan, mint bármikor máskor. Ezek a csattanások a legtöbbször abból adódnak, hogy a népek nem ismerik egymás történelmét, szokásait, így olyan dolgok vezethetnek konfliktushoz, melyek apró odafigyeléssel és kompromisszumkészséggel elháríthatóak lennének. Kepes András pártatlanul szedte össze gondolatait, melyeket a közéletet jelenleg alakító tényezők segítettek világra jönni. Érdemes elolvasni és elgondolkodni azon, hogy talán nem is annyira mások az emberek, csak az indíttatásaik. Mindenre találhatunk magyarázatot, ha a dolgok mögé nézünk és – ha már emberek vagyunk – emberséggel és empátiával kezeljük a másikat.

Hozzászólás